Mi a gond Jackkel…?

What’s wrong with Jack? Nem, kedves Uraim… nem arról van szó, amire most Önök gondolnak… bár egy kedves barátomat idézve – “Van az úgy, hogy a reggeli merevedés derékban kezdődik.” – mégiscsak lehet némi köze egymáshoz a két elgondolásnak. Egyre több ismerősöm szenved isiásztól, derékfájdalmaktól, így aztán ideje néhány szót ejtenünk az új medicinás körökben mára hírhedtté vált Jackről, aki e kellemetlen tünetek felelőse. Kötőszöveteink feladata, hogy tartást adjanak a testünknek, gerincünk a legfőbb tartóoszlopunk. Hozzá kapcsolódik a vázrendszerünk többi eleme: csontok, porcok, inak, izmok. És mi az, ami a lelkünknek ad tartást? Önbizalmunk, önbecsülésünk, önmagunkba vetett hitünk. Amikor önbizalmunk megroppan, a kötőszöveteink is meggyengülnek. Amikor csalódottnak, elkeseredettnek, valamire képtelennek érezzük magunkat, a csontok (csontritkulás), porcok (porckopás), inak és izmok (izomsorvadás) lassú leépülése kezdődik meg, ám nem szabad megfeledkezni róla, hogy ez az agyunk által vezérelt és ellenőrzött folyamat.

Ha szeretnék megerősíteni, megvastagítani egy falat, nem az a megoldás, hogy a tapétára ráhúzok még egy réteg maltert. Először tégláig leverem a vakolatot, csak ezt követően zsaluzom be és töltöm fel a kívánt felületet – erősebbre, vastagabbra. Ugyanez történik a testünkben is. A szövetek előbontása egészen addig zajlik, amíg úgy érezzük, hogy nem vagyunk elég jók, a megnyugvást követően pedig gyulladás kíséretében erősebbre, vastagabbra, strapabíróbbra épülnek újjá a szövetek, hogy képessé, jobbá váljanak adott funkció ellátására.

Sajnos a helyreállítás velejárója egy sor kellemetlen, olykor kifejezetten fájdalmas tünet, melyek intenzitása és időtartama attól függ, milyen intenzíven és mennyi ideig keseregtünk saját “nemjóságunk” felett. Itt könnyen kialakulhat ördögi kör, ha a tünetek miatt képtelenné válunk korábbi feladataink és kedvteléseink ellátására, de az is lehet, hogy más okból tör ránk újból és újból az önmagunkban való csalódás érzése. A hosszan eltartó, elhúzódó fájdalom és gyulladás időről-időre visszatérő probléma jelenlétére utal, időszakos megnyugvásokkal.

A gerincoszlophoz kapcsolódó konfliktus az új medicina szerint központi önbecsülés letörés: úgy ahogy vagyok, leírhatom magamat. Mások megfigyelték, hogy a gerinc alsó szakasza kifejezetten az anyagi világot – anyagi javak, munka és megélhetés – képezi le, felső szakasza a lelki életünket és (pár)kapcsolatainkat tükrözi vissza.

Mindezek ismeretében, hogy kerül képbe Jack?

A total biology – ahogyan Dr. Claude Sabbah nevezi – és a recall healing – Gilbert Renaud, PhD – az új medicina továbbfejlesztése, megbetegedéseinkről és azok lelki okairól jóval mélyebb megértést ad, mint Dr. Ryke Geerd Hamer felfedezése, ugyanakkor megértéséhez nélkülözhetetlen az új medicina előzetes elsajátítása. Amikor egy recall healing konzulenshez derékbántalmakkal fordulnak, ő csak annyit kérdez: What’s wrong with Jack?

Jack lehet bárki, akinek a vezetékneve, a keresztneve vagy a beceneve J-vel kezdődik, és életünk egy központi problémájában aktív szerepet játszik. Egy Johanna nevű főnök, aki nem hagy minket érvényesülni, egy József nevű férj, aki ránk kényszeríti az akaratát, de ha történetesen Jolánnak hívnak és saját magunkkal nem vagyunk kibékülve, onnan is eredhetnek a kellemetlen tüneteink. Gilbert szerint Jack még akkor is hatást gyakorol ránk, ha a problémás személy neve nem J-vel kezdődik, ám emlékeztet minket valakire, akié igen.

Néhány hónappal ezelőtt magam is megtapasztaltam Jack derekas közreműködését az életemben. Egy kedves barátom egészségéért aggódtam, akinek az élettársa nem ismeri az új medicinát, és “véletlenül” J-vel kezdődik a keresztneve. Három napon keresztül a lehető legképtelenebb tevékenységek közben állt be a derekam, még ha csak néhány percre is, de amint megmozdultam, csillagokat láttam fényes nappal. Aztán megnyugtató hírt kaptam egy új medicina konzulenstől, fellélegeztem, a derekam pedig, mintha sosem fájt volna, rendbe jött.

Ezek után egy csöppet sem nem irigylem készülő félbehagyott regényem főhősét, akinek történetesen J-vel kezdődik a vezetékneve. Elég komoly konfliktusokat szenved el Jenny nevű barátnője tragikus halála és annak tisztázatlan körülményei miatt, Jeff és Jonas összecsapásában még mélyebbre csúszik a nyúl Jack üregében.

Meg kellene írnom a történet befejezését, tényleg…

…addig is, küldeném a Hit the Road Jack című számot derékfájós barátaimnak és mindenkinek, aki szereti! :-)